Friday, 4 October 2013

Matahari bangun dari langit Pantai Seri Tujuh.....

Alhamdulillah masih dikurniakan nyawa dan diberi kesempatan untuk terus bernafas pada saat jari menari laju di papan kekunci lappy ni...*ayat mcm A. Samad Said da....

da lama x hapdek blog ni sbb sibuk tlajok org ckp dengan urusan dunia utk semester terakhir ni...sementara ada masa free ni bleh la nk coretkan skejap utk tatapan sume...

" kringgg.....jam loceng menunjukkan pkul 5.15 pagi....laju aku bangkit dengan melemparkan selimut dengan kelajuan sonic terus aku menerpa ke dalam bilik air yang hanya 3 langkah lebih je dari katil aku ni....(almaklum lah rumah sewa jeww kiteeewwww.....)

bergegas siap2 terus start moto dan x lupa bawak Cik kamera tersayang....memecut laju ke pantai seri tujuh yang berlokasi di tumpat kelantan...kalu dari umah sewa ambe ni dalam 40 minit jugak la....sempat la solat di masjid yang berdekatan.... lepas solat subuh terus pacak tripod sambil tunggu sang matahari bangun tido....

alhamdulillah....diberi kemudahan dan kesempatan oleh Allah utk menyaksikan kebesaranNya...1st time aku tgk sunrise yang lawa xdpt nk digmbarkan dengan kata-kata....SUBHANALLAH....memang Allah maha Kuasa....

xtau nk elaborate lagi kecantikan die tuh,..sy tampal la skeping dua sebagai hidangan mata utk sume.....just enjoy da scenery okeh...hohoho.... salam


kebetulan plak ada bot nelayan yang landing cantik punyer kat situ...pe lagi...snap3x....


gmbr atas ni plak org mat saleh ckp 'golden hour' mungkin sebab kekuningan matahari yang overpower sbb tu la diorg bgi nama camtu....ikut la ko labu....


hak ni plak nelayan kuar cari rezki...ingt senang ke nk cari ikan..kena bangun awal, masuk lam air pagi2...tp kita? senang2 je nk ikan murah....haishh....


stakat ni saja utk kali ni....insyaAllah..lps ni byk lgi yang akan mnyusul....tq..salam

Sunday, 4 March 2012

M A T I.......

assalamualaikum kawang-kawang sume....entry ni ambe update fully GANU ye memandangkan ambe ni anok ganu...tp phm sume kan.....=)

kali ni ambe nk cakap pasal mati..M...A...T...I....



maka terputuslah hubungan dgn dunia.....




mujur la ambe(sy) masih diberi kesedaran utk memperingati tentang mati ni...alhamdulillah...semakin kite ingt pasal mati, smakin kite takut,,,doh bkpe nok takut mati kan? ader sesetengoh org kabo gitu...bohhh jgn cakak besor..meh nok tnyer skit..kalu ase buleh lepas sklan ni..buleh la deme2 sekalian xyoh bimbang n dun wori la mat leh kate pasal mati ni....

1. redi doh ke kite nk mati?
2. cukup doh ke bekalan kite nk bwk ke sane?
3. kompem ke kite masuk syurga?
4.kompem ke kite lepas dari azab Allah swt?



dari tanah kita brasal....ke tanah kita berakhir....


siyes ambe ngaku yg ambe memang xbersedia lagi nok mati....rase sikit sgt amalan yng ambe buat...*tu belum tentu diterime olehNya.....mitok2 la mase mati nanti ambe dlm keadaan yang elok...bukanlah mati dalam keadaan melakukan maksiat....ameen...sbb ajl maut ni xkenal mase...xdop org mari oyak ke kite..''weh mg mati kul 12 kekgi'' ade ke? sebagaimana yg kita tahu...ajal xkan awal dan lewat wlapun SESAAT!!...bersedie la.....

''Ya Allah..matikan aku dalam husnul khotimah, jgnlah KAU matikan aku dalam su'ul khotimah.... KAU tempatkanlah juge Ya Allah kedua ibubapaku di tempat yg terpuji di kalangan org yang soleh solehah''...amen...

kr stkt ni dulu....jam kul 12.50 am doh...esok ader kuliah...tu pun kalu masih dipanjangkan umur....

salam

Saturday, 3 March 2012

TERKESAN................=(

assalamualaikum hadirin hadirat sekalian...hari ini sy ini mengapdep blog saye...tajuknyer adalah TERKESAN.....fuhh.....mcm msuk ptndingan bercerite plok..ahahhaha....saje nk wak hepening skit pagi2 ni almaklumlah doh bgun awal siap2 nk pegi kelas utk tklimat kerja kursus...last2 lect kol " syawal....tklimat tunda sbb ade phimpunan rsmi pagi ni...so sy nk kamu semua pegi phimpunan la ye..".."ok puan"...tuuuttttt.....dengan sepantas larian Ong Pei si (plari pecut IPG aku), aku pom amik beg pahtu masuk la kete mmber skls aku ni...acap(bulat budop ni) hahahha...sori cap..gura2.....lalu pergi brekpeh mcm jr aku oyak *emi chica....byk plok rujukan aku...kalu buat esemnt mesti full mark nih..hahahhaha....

cukup2...jauh doh ni kemelencongan berlaku.....back to da topic yg aku nk share ngan sume ni......baru2 ni ade la terbace satu quotes ni @ kata-kata hikmah....mcm ni la labih kurang ayat die..." seorang ibu boleh menjaga 10 orang ank ttp sepuluh org anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu''...astarfirullahhalazim....terkejut + terkesima + mari mikir org ganu kate....

napok btape teruknyer duk mikir......haishhh

betul gok ayat atas tu...try kite cek balik diri kite ni....time ni bleh la ckp ''sy akan jage mok sapa bile2'' n byk lagi ayat manis hok manis dari choki2 gi......tp bile sapa mase nnti ade la wak2 dok ingat ke mok...nok2 lps nikoh kekgi....*ckp ganu skit...nk maroh nyer pasal.....

aku harap aku xtermasuk dalam golongan TANGGANG la.....mitok jauh la benda2 gini....fuh...mmg aku n sstgah lagi budok2 laki mmg payoh nk ckp ''mok, kite syg mok''..ni kisoh benor aku kabo nih....xtau la sbb pe pyh ngat nk luahkan perkataan gitu....tp x bermakne aku xsyg kat mok@mama@umi@mummy@mumia...opssss saloh2....tlebih suda...hehe...bagi aku ''syg'' tu lebih bermakna jika diluahkan melalui perbuatan..bukan dari lisan saje....rmai org ckp syg kat ibu bapa die...tp syg tu skadar dari mulut je...dpn2 perangai mcm hareeeeeeeeemmmmm sek2 kedoh ckp....

mitok tlg la kpd yg diluar sana n mmber2....sygilah ibubpa kita SELAGI KITA MASIH BERPELUANG utk mnyayangi mereka....

''Ya Tuhanku, kasihanilah kedua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasihani aku sewaktu kecil''


nk upload gmbr mak xleh la plok..hardisk tinggal kat ganu...haisshhhhh.......kr..cau lu nk wak presentation plok..salam

p/s: gura2 jugop..hok mane serius tu kene amik perhatian la ye.....=)

Long TIme No see ..=)

elow sume....hahahhaa....lame sgt da x hapdep blog ni....terlalu sibuk la ngan pengajianku tuk mnjadi bakal guru yang cemerlang dalam mendidik ANAK BANGSA!!!! perghhhh ayt mcm sek2 pidato kebangsaan je...hahahhaha.....

post ni xdok pape nk ckp pom..jz wanna to say dat kawe akan mengaktifkan balik kegiatan berblog2 ni....sejak COOLBLOG kuar nih...napok dok perkaitan die tuh?hahahha....stkat ni dlu la...adios....:P

Wednesday, 3 August 2011

sahur...sahur...

aduyai........sahur pom nk ke jadi citer lak ni..hehe.....gini la. alkisahnyer......mlm td lepas trawih cam bese la kan...lepak2 lu ngan osmate...sambil buat puppet tuk task kami kat tmpt bljr tuh.....lebih kurang kul 1130 mlm mula aku menggiatkan diri di dapur....TONG TENG TONG TENG.....bunyi priuk nasik dibasuh bserta ngan padi yang diusahakan oleh petani...hahahhahaha....cam sial lah....dalam kpala otak ni da seet pkiran da nk msak TELUR MSK MERAH tuk sahur pagi esok......best...best...


aku pom pegilah naik tido lu skejap amik mood nk bgkit balik kul 4 pgi ni....stelah IPHONE 4 kesayangan dikuncikan alarmnyer....aku pom tido la.....fuhhh...
"weh bgun weh"!!!!aku trsentak la ngan kejutan oleh osmate ku yg paling tua krepok ( nije....mtk maaf lu skli..haha) ...."pe kes bro????" sempat lagi aku kuar slang KL aku nih,,hahaha..."kul 5.15 doh boh"...lbih kurang tu ar ayt nije yg mrenjat sanubari aku...pe lagi...lompt atas tilam berirama dulu pastu trun bwh nk sahur...ahhahah....xsempat la aku nk carry on plan aku tuh...tpksa la aku sahur mkn kurma ngan telur rebus je...ahhahah...aduyai......

time2 ptg ni bru trasa effect xsahur tuh.....mula la pikir nk mkn besar ptg ni almaklum lah aku nk blik kg aku ( ganu) besok tuk berbuka ngan famili la plak..hehehe...

tapi papepom POSE AKU TETAP TERUSKAN demi agama tercinta....cewahhh...hahahhaa.....mlm ni xkire la...aku nk baham JUS PISANG ngan CHAR KUEW TEAW.....terbaik woookk....



da la tuh....mkin ckp mkn lapar nih...fuh..ahhahaha...kr ...slamat berbuka sume...

p/s: len kali sediakan mnara jam terus lam bilik yer...baru senang bgun sahur..hahhaha..:P

Tuesday, 2 August 2011

cobaan ramadhan...

alhamdulillah....dapat jugak aku jalani bln pose thun ni....ari ni da msuk 2ramadhan da....cpt je masa blalu aku ase...heheh....tggal lagi 28 ari je lagi nk smbut beday aku...1 syawal..hehehhe..(name aku je syawal...beday aku lain kot..hahaha),,...byk tol la cubaan bulan ni...almaklumlah bulan mulia....kelas arini start kul 745 smpai la 2.45,,,perghhh...cam posting da aku ni...hahah..tp nk wak camne...da aku pilih bidang ni...heheheh.....

nk jadi crite lagi...esement da bertimbun da mai ni,,,,xder lgsung trffic lite nk stop kdatangan die suh....mluncur laju je dalam beg aku ni..hhahahha..berpuitis la plak ayt aku kan? besela der...CIKGU kot!!!!..hahahahha....msti kome sume ckp sempat lgi kan aku update blog ni? heheheh.....ni aku bru je abis kelas n lepak2 bosan trus aku bukak blog ni smntara osmate aku ni tidur mennti waktu bbuke...haha...cam dak2 la plak diorg nih....kamon la osmate....jgn wak LEMBEK la..hahhahah....kr..nk pi print task lak ni...aku da ckp td kan...SIBOKKK....hahahha.....sblum tuh nk ucap la skali lagi tuk arini....SELAMAT BRPUASA N BERBUKER K.....salam...


hah...lupe lak....ni aku nk bg cubaan skit kat korg sempena bln pose ni..lyn mknn bwh ni....jgn leleh air da la...hahahhahaha........nti pi bazaar beli sume deh...






p/s: brbuka tuh igt la dunia skit....trawih plak jgn nk ponteng la....zasssss

Sunday, 31 July 2011

P.U.A.S.A

fuhhh...pejam celik 2x da msuk bln pose da kiter kan....skejap ngat rase mase melintas ke blalu ke...mne satu la yg korg rasa ADIL untuk diletakkan pada tempatnya..hahahha....besa lah time2 pose nih mestilah kome2 sume psang niat n azam baru kan? almaklumlah baru start pose arini@ 1 rmdhan la.....ni pom aku tulis entry ni pas sahur ngan osmate2 aku dengan mnjamukan sardin marina yang terbaik dari ladang dan telur yang baru ditelurkan oleh ayamnya...hahahha (mlalut pe la aku pagi ari ni) cume aku nk ckp kat sni je...

"aku nk mitak maaf la kat sume member2 yg kacik(rapat la org ganu ckp) @ dok kacik....mne la tau kan ader terkasar bahasa ke perbuatan ke...mne2 la yg xpuaskan ati kome2 sume...aku hanya insan besa,,,,hahahhaa"


kpd yg xsempat sahur tu....jgn la wak alasan tuk xpose lak...ader la nti ckp perut msuk angin la pe la....meh cni aku nk pamkan korg biaq penuh angin tuh...xpom kate sepah rjalawak..mkn kipas angin...hahhaha....kr...sambung rido jap...aku bru tido 2 jam duk baring atas katil xleh tido....neves nk pose kot....hahahha.....kr...salam....


p/s: pose tuh biar niat betul ye......heheh....zasssss